LinuxYazılarYazılım Konuları

Yeni Başlayanlar İçin Sanal Sunucu Rehberi


Günümüzde birçok kişi, özellikle web siteleriyle ilgilenen veya bu alanda yeni adımlar atanlar için sunucu yönetimi meselesi önemli bir yer almaktadır. Sunucu, web sitelerinin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayan önemli bir bileşendir. İşte bu makalede, yeni başlayanlar için sanal sunucu rehberi sunmayı amaçladım. Sunucu yönetimi konusunda bir rehber sunarak siz okuyuculara yol gösterici olmayı hedefliyorum.

Bir web sitesi veya uygulama sahibi olarak, web sitelerini içerisinde barındıran bu sunucuların nasıl çalıştığını, nasıl açılıp kapatıldığını, verilerin nasıl yönetildiğini ve güvenliğin nasıl sağlandığını şimdiden bilmeniz veya yavaştan fikir edinmeniz sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Bu yazıda, sunucuyla ilgili temel kavramları ele alarak, yeni başlayanlar için adım adım bir rehber oluşturmaya çalıştım.

Şimdi, sunucu yönetimi konusunda size rehberlik edecek adımları ele almaya başlayalım. İlk adım, sunucu kavramını açıklayarak başlayalım. Daha sonra, sunucu türleri, sunucu nasıl alınır, sunucu nereden alınır ve temel sunucu bilgileri hakkında kısaca değineceğim.

Umuyorum ki bu rehber, sunucu yönetimi konusunda sizlere faydalı olacak ve sunucunuzu daha iyi bir şekilde yönetmenize kısa sürede yardımcı olacaktır.

Sunucu Nedir?

futuristic computer lab equipment row generated by ai 188544 28056
Sanal Sunucu Rehberi / Sunucu Nedir

Sunucu, Sanal sunucu veya server, bir bilgisayar gibi işletim sistemi, Anakart, CPU, RAM ve hatta ekran kartı gibi bileşenleri üzerinde barındırabilen bir bilgisayar türüdür. Ancak, sunucular genellikle bilgisayarlardan farklı şekilde yapılandırılır ve sanal ortamda hizmet vermek üzere optimize edilir.

Sunucular, genellikle ağ bağlantısıyla diğer cihazlara hizmet sağlamak, dosya depolamak, veri saklamak ve web sitelerini barındırmak gibi görevleri yerine getirmek için kullanılır. Sunucular, Veri merkezlerinde birden fazla sunucu bileşenleri bir araya getirilerek yüksek performanslı ve güvenilir hizmetler sunmak amacıyla kurulmaktadır.

Sanal sunucular ise fiziksel bir sunucunun kaynaklarının sanallaştırma teknolojisiyle birden fazla sanal sunucuya ayrılmasıdır. Bu sayede farklı kullanıcılar aynı fiziksel sunucunun kaynaklarını paylaşabilir, ancak kendine ayrılmış bir alanda kendi işini görebilmektedir. Sizin kullandığınız alana aynı sunucuda sizin gibi hizmet alan bir kişinin sizin sunucunuza erişmesi söz konusu değildir.

Sunucular Kimler İçin Uygundur?

Eğer ki yeni başlayacaksanız Sunucu işinin basit bir iş olmadığını anlamışsınızdır. Bunun temelini yönetmek için biraz zaman ayırmalısınız. Asıl soruya gelecek olursak. Bir web siteniz varsa, kendinizi bu alanda geliştirmek veya bilgi edinmek istiyor iseniz, yada Bilgisayar yönetimi hakkında bilginizi genişletmek istiyorsanız, Sanal Sunucu Rehberi tam sizlere göre diyebilirim. Tabiki arada bir kaç istisnai durumlar olacaktır bu durumları burada değinip lafı uzatmak istemedim.

En çok Bilinen Sunucu Türleri Nelerdir?

Sunucu Türleri
Popüler Sunucu Türleri Nedir?

VPS Sunucu

VPS Sunucu
VPS Sunucu

VPS (Virtual Private Server), bir fiziksel sunucunun sanallaştırma teknolojisi kullanılarak bölümlere ayrılmasıyla oluşturulan bir sunucu türüdür. Bu bölümler, her biri kendi özelleştirilmiş işletim sistemi, kaynakları ve bağımsız yönetici erişimiyle bir sanal sunucu olarak çalışır.

VPS, diğer kullanıcılarla kaynakları paylaşan vds yada paylaşımlı hostingden farklıdır. Bir VPS, kullanıcılara daha yüksek performans, güvenlik ve özel kaynaklar sağlar. Her kullanıcı, kendi sanal sunucusunda işletim sistemini, uygulamalarını ve ayarlarını özgürce yönetebilir ve yapabilir. Ayrıca, bir VPS, diğer kullanıcıların faaliyetlerinden etkilenmez ve daha yüksek bir hız sunar.

VDS Sunucu

VDS Sunucu Nedir?
VDS Sunucu Nedir?

allaştırma teknolojisi kullanılarak oluşturulan ve kullanıcılara benzersiz kaynaklar sunan bir sunucu türüdür.

VDS, diğer kullanıcılarla kaynakları paylaşan paylaşımlı hosting gibidir maliyeti minimum ve vps’e göre daha ucuz bir seçenektir. Bir VDS, kullanıcılara sanal bir sunucunun tam kontrolünü ve kaynaklarını sunar ama dezavantajı ise bir kullanıcı kaynakları çok kullandığı zaman ortaya çıkan performans düşmesi sizin sunucunuzun bağlantısına yansıyabilir.

Dedicated (Fiziksel) Sunucu

Dedicated Sunucu Nedir?
Dedicated Sunucu Nedir?


Dedicated sunucu (Dedicated Server), bir kullanıcının tamamen kontrolü altında olan ve kısıtlanmamış sadece onun tarafından kullanılan bir fiziksel sunucudur. Diğer kullanıcılarla kaynakları paylaşma gereği olmadığı için daha yüksek performans, güvenlik ve özelleştirme imkanı sağlar. ve yeni bir özel sanal sunucuyu kendi içinde oluşturabilmektedir. Tabiki bu elinizdeki kaynaklar ve alınmış ip adreslerine bağlıdır.

Dedicated sunucular, büyük işletmelerin, yüksek trafikli web sitelerinin, uygulama barındırma hizmeti sağlayıcılarının ve özel ihtiyaçları olan kullanıcıların tercih ettiği bir sunucu seçeneğidir.

Veri Tabanı Sunucusu

Veri Tabanı Sunucusu / Database Sunucusu
Veri Tabanı Sunucusu Nedir?

 MySQL veya MSSQL gibi özel veri tabanı yazılımlarını kullanan, veri tabanında yer alan verilerin saklaması ve dağıtımını yapması için kullanılan bir sunucu türüdür.

Proxy Sunucusu

Proxy Sunucu
Proxy Sunucu

Proxy sunucusu (Proxy Server), bir ağdaki kullanıcıların, başka bir sunucu üzerinden internete erişimini sağlayan ara bir sunucudur. Proxy sunucusu, istemcilerin (kullanıcı cihazları) taleplerini alır, bu talepleri gizleyerek veya değiştirerek hedef sunucuya ileterek istemciye hizmet sunar.

Sunucu Nasıl Alınır?

Bunun için direkt bir firma veya web sitesi ismi doğrudan tavsiye edemesem de önerim şudur: Sunucuyu, aynı bir kasaba girip istediğiniz eti alır gibi almanızdır, ancak iyi bir kasaptan eti almanızı tavsiye ederim; hatta kesinlikle iyi bir kasaptan almalısınız.Bunun için önerim bir veri merkezi veya bir sağlayıcı firmadır. Ancak, veri merkezinden direkt olarak ayrılmış VDS/VPS (Sanal sunucu) almak biraz pahalıya gelebilir. Bu yüzden, bir veri merkezinde fiziksel sunucusunu barındırıp, bu fiziksel sunucularını sanallaştırarak satış yapan bir sağlayıcı firmadan almanız hem daha uygun olacaktır, hem de yeni başladıysanız onlardan destek alarak sunucunuzun temel kurulumunu gerçekleştirme olanağınız olur.

Sunucuya Nasıl Erişilir ve Yönetilir?

image
SSH İstemcisi / Sunucuyu Nasıl Kontrol Edebilirsiniz

Sunucuya erişmek için öncelikle sunucunuzun bir işletim sistemine sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor. Daha sonra, hizmet aldığınız yerden işletim sistemini seçmeyi ve belirtmeyi unutmayın. Bilgisayarınıza “PuTTY Client” programını indirmenizi tavsiye ederim. Bu program genellikle hem kendim hem de dünya genelinde sık kullanılan bir programdır ve sunucunuza erişmek için kullanabileceğiniz bir istemcidir.

PuTTY Programını Bilgisayarınıza indirmek için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Sunucu Yönetimi İçin Temel Bilgiler

Yeni başlayanlar için sanal sunucu rehberi yazımda, Sunucu yönetimi için aşağıdaki adımları öneririm:

  1. Temel Linux Bilgisi: Sunucu yönetimi genellikle Linux tabanlı sistemlerde gerçekleştirilir. Bu nedenle, temel Linux komutlarını ve işletim sistemi hakkında temel bilgileri öğrenmek önemlidir.
  2. SSH Erişimi: Sunucuya uzaktan erişim için SSH (Secure Shell) kullanmayı öğrenmek önemlidir. Bu, sunucuya güvenli bir şekilde bağlanmanızı sağlar.
  3. Sunucu Güvenliği: Sunucu güvenliği çok önemlidir. Güçlü bir parola kullanmak, güvenlik duvarı (firewall) ayarlamak ve güncellemeleri düzenli olarak yapmak gibi temel güvenlik önlemlerini almak gerekir.
  4. Web Sunucusu Kurulumu: Eğer web sitelerini barındırmak istiyorsanız, Apache veya Nginx gibi bir web sunucusu kurulumu yapmayı öğrenmelisiniz.
  5. Veritabanı Yönetimi: Web siteleri için veritabanı yönetimi önemlidir. MySQL veya PostgreSQL gibi yaygın veritabanı yönetim sistemlerini öğrenmek faydalı olacaktır.
  6. Yedekleme ve Kurtarma: Sunucunuzun düzenli yedeklerini almayı ve olası bir sorun durumunda sunucuyu kurtarmayı bilmek önemlidir.
  7. İnternet Kaynaklarından Yararlanma: Sunucu yönetimiyle ilgili internet üzerinde birçok kaynak ve forum bulunmaktadır. Bu kaynakları kullanarak sürekli öğrenmeye ve deneyim kazanmaya odaklanmak gerekir.

Unutmayın, sunucu yönetimi bir süreç gerektirir ve deneyim kazandıkça daha karmaşık işlemleri de başarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Sabırlı olun ve adım adım öğrenmeye odaklanın.

Önceki Sonraki
No Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir