Web SitesiYazılar

Hosting Seçim Rehberi

2023 yılında Hosting seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken birçok önemli faktör vardır. İyi bir türk hosting firması bulmak, sitenizin performansı, güvenliği ve kullanıcı deneyimi açısından büyük önem taşır. Size en uygun hosting firmasını bulmak için öncelikle hız, güvenlik, destek, paket özellikleri ve fiyatı gibi önemli seçeneklerini göz önünde bulundurmanızı öneririm. Bu makalede, en iyi hosting seçimi rehberi nasıl yapmanız gerektiği hakkında önemli ipuçlarını ele alacağım.

Web Hosting Nedir?

Web Hosting Nedir? nasıl seçilir
Web Hosting nedir?

Hosting Nedir? diğer anlamlarıyla web barındırma veya web sunucu, Bir web sitesinde yayınlanmak istenen dosyaların kullanıcıların erişebileceği uzak bir sunucuda tutulmasıdır. İnternet üzerinde web sitesi oluşturmak için özel olarak yapılandırılan ve hızlı erişim imkânı sağlayan birden fazla kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir sunucuda yayınlamak istediğiniz tüm içeriklerin sunucu veya sunucularda depolanması hizmeti kısaca Hosting hizmetidir.

Hosting’in Önemi


Hosting almadan önce neredeyse herkesin aklına, “Acaba bilgisayarıma gerekli her şeyi kurup, bilgisayarım üzerinden sitemi yayınlasam mı?” gibi bir bir takım düşünceler gelmiş olabilir. Ancak siz araştırmadan önce size cevabı vereyim. Bilgisayarınız üzerinden site yayınlamak yerine neden sunucuları tercih ettiğimizi merak etmiş olabilirsiniz. İşte bunun cevabı:

Öncelikle, bilgisayarınızın, internet bağlantısının ve elektrik kaynağının 7/24 açık olması gerekmektedir. Bu bileşenlerden herhangi birini sağlayamazsanız, siteniz düzgün çalışmayabilir veya tamamen çökebilir, sonuç olarak siteniz çöpe gider. ve bunları sağlasanız bile faturalar bu yöntemle her ay fazla gelebilir.

[powerkit_alert type=”info” dismissible=”false” multiline=”false”] Ayrıca ücretsiz bir hosting hizmetine güvenerek sitenizi kurmayı düşünmeyin, Çünkü ücretsiz hosting sağlayan servislerin genellikle belirli bir kullanım süresi veya kısıtlamaları vardır.
[/powerkit_alert]

Sonuç olarak, size ücretli hosting hizmeti sağlayan bir firmadan hosting satın almanızı öneririm. Bu şekilde daha güvenilir bir altyapıya sahip olabilir ve sitenizin daha istikrarlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Eğer henüz hosting çeşitlerini bilmiyorsanız ana konuya geçmeden yazıma bakmak isteyebilirsiniz. Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Hosting Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Web Hosting seçerken dikkat edilmesi gereken faktörler? İşte hosting seçiminde sizi rehber sağlayacak etkenler:

  1. Performans: Hızlı yüklenme süreleri, daha doğrusu hızlı bir sunucu sunan bir hosting sağlayıcısı seçmeniz çok önemlidir.
  2. Güvenlik: Web sitenizin güvenliği büyük önem taşır. Hosting sağlayıcısının güvenlik önlemlerini ve özellikle SSL sertifikası gibi özelliklerini sunduğuna bakmalısınız.
  3. Teknik Destek: Hızlı ve etkili bir şekilde destek sağlayabilecek bir firma bulmanız oldukça önemlidir. neredeyse günün her saati erişilebilir destek ekibine sahip olmaları ve birden çok iletişim seçenekleri olması önemli bir etkendir.
  4. Uptime: Hosting sağlayıcısının sunucu kesintilerini minimumda tutma konusundaki performansı çok önemlidir. Uptime garantisi yüksek bir hosting seçimi yapmak, web sitenizin sürekli aktif olmasını sağlar.
  5. Fiyatı: Hosting paketlerinin fiyatlarını ve özelliklerini karşılaştırmayı unutmayın. bütçenize uygun bir seçim yapmak önemlidir. Ama lütfen dikkat edin en ucuz seçeneği değil, fiyat-performansı olan bir seçeneği ele almalısınız.

Ayrıntılı bir rehber için devam edin.

Performans ve Hız

sunucu performansi hosting
Sunucu Performansı ve Hızı


Kullanıcılarınıza daha hızlı bir site sunmak, içeriğe daha kolay erişmelerini sağlamak ve sayfa yüklenirken siteden ayrılmamalarını sağlamak önemlidir. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve daha fazla kullanıcı çekmek için sitenizin hızlı olması ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olması en önemli faktörler arasındadır. Bunun yanı sıra, sunucunuzun dosya ve resim sıkıştırma gibi optimizasyon tekniklerini desteklemesi de önemlidir.
Günümüzde bazı firmalar, sunucularını kullanıcı taleplerine göre şekillendirerek ve optimize ederek sitenizi barındığınız sunucuya erişimini birkaç saniyeye kadar indirmenize imkan tanıyacaktır.

Güvenlik

sunucuguvenlik
Sunucu Güvenliği

Aldığınız hosting hizmetinin kolayca virüs bulaşmasını veya biri tarafından kolayca ele geçirilmesini kimse istemez, tabi profesyonel biri tarafından yapılması gözünüzü iyi anlamda yaşartabilir. Hosting hizmetini sağlayan firmanın güvenlik hizmetleri arasında öncelikle şu özelliklerin olup olmadığına emin olun:

SSL Sertifikası: Belkide en önemli faktör, SSL Sertifikası olmayan bir site tarayıcılar genelinde güvensiz site olarak algılanır ve kullanıcılarının o siteye giriş yapmasına engel olur ve bu sizin için pek de iyi olmayabilir. Bunun için hosting sağlayıcınızın Ücretsiz SSL Desteği  sunup sunmadığını kontrol ediniz. ve unutmadan. bazı hosting sağlayıcıları ssl sertifikasını ücretli bir şekilde pazarlayabilmektedir. Bunu fark ettiğiniz an önerim size daha fazla masraf çıkarmadan önce firmanızı değiştirmeniz.

DDOS Koruması, Site dışı güvenlik için en önemli faktör, Aldığınız hizmette ddos koruması olmasına özen gösterin eğer yeni başladıysanız bu özelliği şu an için düşünmenize gerek olmayabilir.

Güvenlik ve Tarama Yazılımları: Sunucudaki zararlı yazılımları tespit etmek ve önlemek için güvenlik yazılımları ve tarama araçlarının hosting firmasınca orjinal ve lisanslı bir şekilde sağlamasına özen gösterin. Bu, virüslü yazılımların sitenize sızmasını engelleyebilir veya tespit edebilir. Ör: Imunify360 gibi.

Yedekleme: Hosting firmasının en az haftada 1, veya 3 günde 1 yedekleme hizmetini ücretsiz sunduğuna emin olun. Ülkemizdeki sağlayıcılar genellikle belirttiğim sıklıkta veya haftalık 1 defa olarak sunucularında yedekleme yapmaktadır.

[powerkit_alert type=”info” dismissible=”false” multiline=”false”] Ayrıca, E-Posta Spam filtresi olup olmadığını’da kontrol etmenizde fayda var.
[/powerkit_alert]

Hosting Yönetimi

Hosting Yönetim Paneli Nasıl olmalıdır?
Hosting yönetimi

Yeni başlayanların aklına gelen ilk sorulardan biri belkide, “Ben bu hostingi nasıl yönetirim?” sorusudur. İşte bu noktada kullanıcı dostu yönetim panelleri devreye giriyor. İyi bir müşteri paneli veya yönetim paneli tasarımı ve özellikleri, kafanızı karıştırmadan, anlaşılır bir şekilde yönetmenize imkan tanır. Genellikle kullanılan ve dünya genelinde yaygın olarak tercih edilen cPanel’dir. Özellikle yeni başlayan kullanıcılar için kolayca kullanılabilen ve türkçe dil desteği olan bir hosting kontrol panelidir. cPanel, hostinginizi kodla yönetmek yerine bir web sayfası üzerinden yönetmenizi sağlar.

Trafik ve Kaynak Kısıtlamaları

Hostingler için Trafik ve Kaynak Kısıtlaması
Hosting Seçim Rehberi 1

Eğer yeni başlıyor iseniz yazacağınız kitleyi göz önüne almanız gerekmektedir. Örneğin bir gezi yazısı paylaşacaksınız ve web sitenizin başlangıçta 5-10 bin hit getireceğini düşünüyorsunuz işte tamda burda hatayı yapıyor olabilirsiniz . düşüncenize göre gereksinimleri karşılamayın gerçekten ihtiyacınıza göre kaşılayın sayı 5-10 bin ise üstüne bi en az %25 ekleyin ve ona göre paket seçiminizi göz önüne alın.Bazı firmalar limit tanımaksızın limitsiz bir disk alanı hizmeti sunsada bazı firmalar kullanıcıların ihtiyacına göre fiyat ve paket belirleyerek satış yapmaktadır.


Özetle, hosting paketi alırken dikkat etmeniz gereken üç faktör şunlardır:

  1. Trafik/Ziyaretçi kısıtlaması,
  2. Kontrol paneli içerisinde yetki kısıtlaması,
  3. Disk/Web Alanı kısıtlaması.

Bu faktörleri hesaplayarak başlangıçta ihtiyaçlarınıza uygun bir paket seçimi yapmanız önemlidir. Örnek olarak, iki adet hosting paketi içeriği aşağıda belirtilmiştir:

  • 1 Web Sitesi/Domain
  • 5GB Disk Alanı(mümkünse SSD)
  • 25.000 Ziyaretçi(Aylık)
  • 1CPU ve 1GB RAM
  • Türkçe Kontrol Paneli
  • Ücretsiz E-Posta Kutusu,
  • Güvenlik Koruması ve Yedekleme Hizmeti
  • Ücretsiz Teknik Destek
  • PHP Selector
  • 1 Web Sitesi/Domain
  • Limitsiz Web Alanı(SSD)
  • 1CPU ve 1GB Ram
  • Türkçe Kontrol Paneli
  • Limitsiz Trafik, E-posta kutusu
  • Ücretsiz Yedekleme ve Teknik Destek
  • PHP Selector

Seçeceğiniz hosting paketi ya 1 numaralı örnekteki gibi olmalı yada 2 numaralı örnekteki gibi olmalıdır bu şekilde detaylandıran bir hosting sağlayıcısını listenize eklemenizi öneririm.

Uptime

Server Status Uptime
Hosting Uptime Status

Kimse aldığı hizmetin sürekli kapanıp açılmasını istemez. Çünkü bu kullanıcıların sitenize ulaşmasını engelleyebilir veya geciktirebilir. Bunun için aldığınız hizmeti sağlayan firmanın %99 ‘un üzerinde mümkünse %99.7 ve üzeri sağlayan firmaları tercih etmeniz en iyisidir. Ve dikkatli olun merdiven altı hosting firmaları %99.9 veya Kesintisiz Uptime gibi dikkat çekici bir uptime hizmeti sunuyoruz ayağına sizi kandırabilir. Ayağa gelmek istemiyorsanız hosting firmasını araştırmadan hizmet almayın.

Teknik Destek ve Müşteri Hizmetleri

Hosting-secimi-teknik-destek
Hosting Firması Nasıl bir Destek Sunmalı?

Alacağınız hizmette bir sorun çıkması durumunda bunun hızlıca çözülmesi gerekir, sunucu taraflı bir olaya siz müdahale edemeyeceğinize göre sağlayıcınızın bunu çözmesi gereklidir.

Bunun için hosting firmasının bunları belirttiğine bir bakın derim:

  1. 7/24 Teknik Destek: Hosting sağlayıcınızın, teknik destek ekibinin 7 gün 24 saat hizmet verip vermediğine bakın.
  2. Çeşitli İletişim Kanalları: Farklı iletişim kanallarının sağlanması, sorunlarınızı iletebileceğiniz ve hızlı bir şekilde yanıt alabileceğiniz farklı seçenekler sunar. Örneğin, e-posta, telefon, canlı destek, WhatsApp gibi iletişim kanallarında hizmeti olup olmadığını kontrol ediniz.
  3. Hızlı Yanıt : Hosting sağlayıcınızın, sorularınıza veya sorunlarınıza hızlı bir şekilde yanıt vermesi oldukça önemlidir. Bekleme süresinin minimum olması, sorunların daha hızlı çözülmesini sağlar.
  4. Profesyonel Teknik Destek: Firmanın ekip üyelerine bir bakın ve konuda uzman ve deneyimli kişilerden oluştuğundan emin olun.
  5. Kaynaklar ve Bilgi Bankası: Hosting firmasının, müşterileri için rehberler, sıkça sorulan sorular veya bilgi bankası gibi kaynakları paylaşması işinizi kolaylaştırabilir. Bu kaynaklar, basit sorunları ihtiyaç duymadan çözmenize ve ayrıca tecrübe edinmenize yardımcı olur.
  6. Kaynakları İzleme: Hosting firmasının sunucuları sürekli olarak izlemesi ve sorunları tespit etmesi önemlidir.

Tüm bu özellikleri, veya en azında birkaçını seçtiğiniz hosting sağlayıcısının sağladığına emin olun.

[powerkit_alert type=”warning” dismissible=”false” multiline=”false”]
Tüm bu özellikleri, veya en azında sizin için önemli olabilecek maddeleri seçtiğiniz firmanın sağlayıp sağlamadığına bir bakın.
[/powerkit_alert]

Fiyatlandırma ve Ödeme

Fiyatlandırma ve Ödeme
Hosting Seçim Rehberi 2

Fiyatlandırma ve ödeme şekilleri, Türkiye’deki hosting sağlayıcıları arasında değişiklik gösterebilir. Genellikle hosting hizmetlerini aylık, yıllık veya daha uzun süreli sunarlarr. Fiyatlar, seçtiğiniz pakete, sunucu kaynaklarına ve sunulan özelliklere bağlı olarak değişebilir.

Ödeme seçenekleri, genellikle kredi kartı, eft/havale gibi Türkiye’de yaygın olan yöntemleri içerir. Bazı sağlayıcılar farklı para birimlerinde de satış yapabilir.


Ayrıca, gizli ücretler veya ek hizmet ücretleri olup olmadığını kontrol etmek de önemlidir.

[powerkit_alert type=”danger” dismissible=”false” multiline=”false”] Ayrıca, gizli ücretler veya ek hizmet ücretleri olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm.
[/powerkit_alert]

Bazı hosting firmalarında, E-Posta hizmeti, Spam Koruması gibi bazı hizmetler ücretsiz olarak sunulsada, diğer firmalarda bu hizmetler için ek bir ücret talep edilebilir.

Diğer yandan, IP Adresi, DDoS Koruması, saatlik veya günlük yedeklemeler gibi hizmetler genellikle hosting firmalarının ek ve ücretli hizmetleri arasında yer alır.

Bu nedenle, hosting sağlayıcısı seçerken sundukları hizmetlerin tam listesini ve fiyatlarını kontrol etmeniz önemlidir. Hangi hizmetlerin ücretsiz veya ücretli olduğunu belirlemek ve buna göre bir karar vermek, size uygun bir hosting planı seçmenizde yardımcı olacaktır.

Not: Eğer hosting hizmeti için ilk defa bir firma ile çalışacaksanız, ücretsiz deneme süresi olan bir firmayı tercih edebilir veya kısa sürelik bir plan seçerek, yukarıdaki başlıklarda belirttiğim seçenekleri karşılayıp karşılamadığını yerinde deneyerek öğrenebilirsiniz.

Müşteri Yorumları

Hosting Firmasının Müşteri Yorumları Nasıl Olmalı?
Hosting Seçim Rehberi 3


Genellikle acemi veya yeni başlayan kişiler, doğrudan 1 yıllık bir hosting hizmeti satın alayımda derdim kalmasın diye düşünebilir. Ancak şimdiden belirtmek isterim ki, kullanıcıların bir çoğu yanlış firma seçiminden yola çıkıp aldıkları hizmetten memnun kalmayabiliyor. Bu hataya düşmemeniz için emin olmadan ve müşteri yorumlarını incelemeden herhangi birşey satın almanızı önermem.

Hosting satın almadan önce, bir isim listesi hazırlayarak listedeki firmaları ilk başta Google, sosyal medya ve forum sitelerinde araştırmanızı öneririm.

Öncelikle olumsuz yorumlara göz atmanız ve daha sonra olumlu yorumlara bakmanız sizin için daha iyi olabilir.

[powerkit_alert type=”warning” dismissible=”false” multiline=”false”]
Önemli

Öncelikle olumsuz yorumlara göz atmanız ve daha sonra olumlu yorumlara bakmanız sizin için daha iyi olabilir.
[/powerkit_alert]

Eğer olumlu müşteri yorumları oranı %60’tan fazlaysa, bu firmayı listenizden silmenize gerek yok. Ancak, eğer olumsuz yorumlar çok fazla ve ön sıralarda geliyorsa, o sağlayıcının ismini listenizden üstünü çizebilirsiniz. Olumsuz yorumları dikkate almak, doğru hosting sağlayıcısını seçmenizde size yardımcı olacaktır.

Sonuç


Sonuç olarak, hosting seçimi yapmak önemli bir karardır ve birçok faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. En iyi hosting sağlayıcısını seçmek için uyanık olmanız ve bu yazıda ele aldığım diğer faktörleri göz önünde bulundurmalısınız.

Hosting seçiminizde, farklı hosting firmalarını karşılaştırmak ve kullanıcı yorumlarını gözden geçirmek faydalı olacaktır.

Sonuç olarak, hosting seçerken dikkatli olmanız gereken faktörleri bu yazımda değindim. sizin ihtiyacınıza uygun en iyi hosting firmasını seçmek, web sitenizin geleceği, güvenilirliğini ve kullanıcı deneyimi için olumlu bir gelişme olacaktır…

Anahtar Kelimeler:Hosting Rehber, Hosting Seçimi, Hosting nasıl seçilir

Önceki Sonraki
1 Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir